Ιστορίες Διατροφής

Διαβάστε τις ιστορίες των φίλων
του LoveMyKilos ή στείλτε
τη δική σας στο:

stories@lovemykilos.com

Love My Kilos | Μύθοι και πραγματικότητα για την κυτταρίτιδα
«Ο καφές και τα ανθρακούχα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα», «Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας κάνουν θαύματα", «Το κάπνισμα δημιουργεί κυτταρίτιδα», «Η λιποαναρρόφηση είναι η μόνη λύση». Αλήθειες και ψέματα για τον μεγάλο μπελά της κυτταρίτιδας.
dietitics, psychology, nutrition, diet, life, διαιτoλογία, διατροφή, ψυχολογία, δίαιτα, ζωή, Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, Konstantinos Chardavellas
408
post-template-default,single,single-post,postid-408,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Μύθοι και πραγματικότητα για την κυτταρίτιδα

  • «Ο καφές και τα ανθρακούχα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα»

Γενιές γυναικών έχουν μεγαλώσει με την άποψη ότι η κατανάλωση καφέ και ανθρακούχων αναψυκτικών ευθύνεται για την κυτταρίτιδα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ναι μεν δεν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν ένα τέτοιο συμπέρασμα, ωστόσο ο καφές και τα αναψυκτικά αφυδατώνουν τον οργανισμό κάνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας ακόμη πιο εμφανές. Το μυστικό βρίσκεται στο να καταναλώνονται και τα δύο με μέτρο.

  • «Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας»

Κάθε χρόνο την Άνοιξη, οι γυναίκες προμηθεύονται κρέμες που αναγράφουν στις συσκευασίες τους τον χαρακτηρισμό «αντικυτταριτιδικές». Θα ήθελα να κάνω σαφές το εξής: κρέμα που να την απλώνεις στο δέρμα σου και να εξαφανίζει την κυτταρίτιδα, δεν υπάρχει! Γιατί εάν υπήρχε τότε αυτομάτως δεν θα υπήρχε κυτταρίτιδα. Από εκεί και πέρα, η συστηματική χρήση κάποιες προϊόντων, που μπορεί να είναι και απλές ενυδατικές κρέμες, στην προβληματική περιοχή, μπορούν να  βοηθήσουν στην βελτίωση της υφής του δέρματος και συνεπώς στην καλύτερη εικόνα του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η εφαρμογή τους να γίνεται μεθοδικά, τακτικά και για μεγάλα διαστήματα και να συνοδεύεται από σωστές διατροφικές συνήθειες και άσκηση.

  • «Το κάπνισμα δημιουργεί κυτταρίτιδα»

Το κάπνισμα συνδέεται με προβλήματα υγείας πολύ πιο σοβαρά από την κυτταρίτιδα, όμως έχει άμεση σχέση και με αυτήν. Με την πάροδο των ετών το κάπνισμα φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την δημιουργία κολλαγόνου, επηρεάζει την ελαστικότητα του δέρματος και όλα αυτά μαζί έχουν σαν συνέπεια τα σημάδια της κυτταρίτιδας γίνονται ακόμη πιο ορατά και αντιαισθητικά.

  • «Η λιποαναρρόφηση είναι η μόνη λύση»

Εάν πάρετε την απόφαση να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της κυτταρίτιδας μέσα από κάποιες θεραπείες, θα πρέπει να απευθυνθείτε αποκλειστικά σε πλαστικό χειρουργό ή ιατρό δερματολόγο. Μόνον αυτοί είναι αρμόδιοι να σας ενημερώσουν για τις μεθόδους που υπάρχουν (με ή χωρίς νυστέρι) εξηγώντας σας λεπτομερώς τα υπέρ και τα κατά τους.

Από τι προκαλείται η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με τρόπο που δημιουργείται η εικόνα ενός φλοιού πορτοκαλιού, γεμάτο λακκάκια και εξογκώματα. Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση και την επιδείνωσή της είναι:

Το φύλο– είναι γυναικεία υπόθεση, αφού εμφανίζεται σε πάνω από 80% του γυναικείου πληθυσμού, ενώ είναι πολύ πιο σπάνια στους άνδρες και αντίθετα με τις γυναίκες, συνήθως συμβαίνει μόνο σε παχύσαρκους άντρες.

Η ηλικία– η εμφάνιση της μπορεί να ξεκινήσει από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, όμως χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε.

Οι ορμονικές αλλαγές– ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως και περίοδοι όπως εφηβεία, εγκυμοσύνη, γαλουχία, εμμηνόπαυση, ευνοούν την εμφάνιση και επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος– ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί επίσης να είναι και γενετικό. Σε κάθε περίπτωση οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες– διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, κατανάλωση αλκοόλ και δίαιτες εξπρες που εναλλάσσονται με περιόδους διατροφικής χαλάρωσης, επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Η καθιστική ζωή– επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος, επιβραδύνει την πέψη, μειώνει την καύση του συσσωρευμένου λίπους στο σώμα μας.

Η παχυσαρκία- όπου υπάρχει παχυσαρκία, υπάρχει και κυτταρίτιδα. Η μείωση βάρους μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, άλλα όχι να διώξει τελείως την κυτταρίτιδα.

Το άγχος– δεδομένου ότι οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν την κυτταρίτιδα, η έκκριση των ορμονών που συνδέονται με το στρες, μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση.

Η γενετική προδιάθεση– η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι σε κάποιο βαθμό γενετικά καθορισμένη

Η ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα– την οποία έχουν οι διαβητικοί και προ-διαβητικοί.

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc King’s College London
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG University of Liverpool

Online υπηρεσίες δίαιτας, διατροφής και ψυχολογίας της διατροφής
email: info@lovemykilos.com,  (+30) 6982 953 783 (Ελλάδα), (+357) 99 614 328 (Κύπρος)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή του lovemykilos.com.cy